divendres, 27 de novembre del 2015


El passat dimecres 25 de novembre vaig tindre l'oportunitat de assistir a la inauguració de l'exposició “Dr. Carsí...Supose?" al Museu Etnològic de València en homenatge al metge Mariano Carsí. Presenten a una sala, múltiples objectes d'origen africà, recollits durant la seua vida professional al Zaire-Congo junt amb la seua dona, Maria Londero.
Qui és este metge? ... vos preguntareu. És fill d'Alfara del Patriarca, conegut per molts ciutadans de certa edat, que tornà al seu poble per a viure el seu retir quan l'edat i la salut no el permeteren seguir fent allò que sempre ha volgut fer, ajudar el poble africà on va passar la seua vida. No obstant, la majoria desconeixem els treballs que ha realitzat i com de llarga i interessant ha estat la seua vida professional.
Des d'este blog volem fer un homenatge a Mariano i a Maria, que ha sigut la que desinteressadament ha donat tot el material i objectes als fons del museu i que són exposats a l'exposició .
Al 2008 vàrem comiadar-lo com a veï, i ara al 2015 el recuperem juntament amb Maria com a il·lustre metge valencià que mai va buscar el reconeixement.
Tenim el plaer de recomanar visitar l'exposició al Museu Etnològic de València, romandrà al públic fins a l'abril pròxim abril. Prèviament a la visita és interessant fer una ullada als enllaços.







http://www.dival.es/sala-prensa/content/el-museu-valencia-d-etnologia-mostra-la-fascinacio-del-doctor-carsi-lafrica
http://www.lasprovincias.es/videos/culturas/201511/25/carsi-supose-4631387178001-mm.html

dilluns, 16 de novembre del 2015

CliniFam i Jornades de Residents 2015


El cap de setmana passat es van celebrar a Castelló de la Plana les Jornades de Residents i el congrés de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitaria, el CLINIFAM.

Revisions de temes clàssics de l'Atenció Primaria com la Diabetes o l'EPOC i d'altres no tan comuns com la possibilitat de prescriure aplicacions als pacients; nous formats de difussió com el "Chester", que va assentar a experts en Anticoagulació i Vacunes per debatre front a front; i la possibilitat de reunir en un mateix espai a professionals de l'Atenció Primària en un espai on compartir experiències i coneixements.

El residents del centre de salut de Moncada van participar activament tant de la jornada com del congrés. Susana Camacho, R3, va organitzar un taller sobre les interaccions medicamentoses a les jornades; i entre Lourdes Sánchez(R2), Javier Aznar(R1) i Susana, ajudats pels seus tutors José Galán i Esteve Puchades, es van presentar dos casos clínics i una experiència en el Clinifam, que exposem després del salt.

Esperem repetir l'any que ve en el congrés i compartir noves experiències de totes aquelles petites històries que aconteixen al voltant del nostre centre.

dilluns, 26 d’octubre del 2015

Demanant Pista

Des del Centre de Salut de Montcada us donem la benvinguda a aquest espai que inaugurem en la xarxa, amb el qual pretenem posar un poc de ordre a les sessions docents que fem al centre, fer-les accessibles i donar-los difusió.

Abans de res, voldríem agrair la tasca de tots aquells centres que ja publiquen blogs des d’anys enrere (amb una menció especial a Rafalafena, San Blas...) ja que amb el seu treball espenten altres a moure'ns en aquests terrenys, no sense l'ajuda dels residents que ens mostren com es fa possible.

El personal del centre de salut veiem necessari un espai com aquest. A poc a poc, anem incorporant a la nostra activitat assistencial, una altra de docent, amb residents i estudiants de medicina, infermeria, psicologia... Això dóna peu a una renovació de la manera en la qual compartim informació; l'accessibilitat onlinei des de qualsevol lloc és el signe dels nous temps, als quals tractem d'adaptar-nos-hi amb ferramentes com aquesta.

A més, volem compartir i potenciar un important projecte com és el del certificat IHAN per la promoció de la lactància materna, seguint les directrius de l’OMS i UNICEF. Aquesta missió requerix un tauler on compartir i tindre disponible per als professionals i les mares els recursos i la informació que possibiliten la promoció de la lactància.

Mentres pensàvem el blog, una idea ens anava venint al cap: la creació d'un “maletí electrònic" per a tindre disponibles ferramentes i documents i tot allò que pensem que ens pot facilitar l'activitat assistencial; que ens servisca a diari per a facilitar la recerca d'informació tant en la consulta, des de casa, o en l'atenció a domicili.

Sense més, donem per inaugurat aquest nou projecte. Esperem que del seu ús, vaja agafant forma i es convertisca en un referent diari en la consulta dels professionals d'atenció primària.

Gaudiu-ne i feu-lo vostre!

L'equip editorial